20/08/2010

Skang ni, social network ni dah jadik mcm satu kemestian bagi golongan2 yang mengenali IT. Sebut je facebook, daripada budak2 skolah, sampai la mak bapak yang dah pencen pun tau. Ok, sebenarny sosial network ni bukan sesuatu yang baru. Dah wujud lama dah. Aku sendiri pun dah merasai era Friendster dan Myspace. Cuma facebook, ni agak phenomena sket.

Bagi orang2 yang dah melalui era2 awal social networking ni, FB ni takde pape sgt pun. Cuma agak friendly user dan well connected berbanding dgn social network yang lain. Tapi bila orang2 yang baru berjinak2 dalam SN ni, mcm mak bapak kita, pakcik2, bos2 or golongan berumur ni or sape2 lagi la yang baru je ada account SN ni, aku tgk diorang ni mcm kene kejutan budaya sket. Apa ciri2nya? mcm ketagihan, dedah terlalu byk info, terlalu byk luah perasaan, caci maki, dsb. Mungkin diorang ni tak sedar yang bertapa bahayanya jika terlalu byk info kita dedahkan kat SN ni. Satu dunia bleh baca, kawan, keluarga, bos, officemat, musuh dsb. mmg la kita bleh limitkan profile kita, tapi menjamin sgt ke?

Oleh itu, ada la beberapa perkara yang mmg tak sepatutnya korang share kat SN korang esp perempuan sebab kaum hawa ni jenis yang terlalu mudah meluahkan apa yang die rasa. Tu yg bahaya sebab ada pihak bleh take advantage terhadap apa korang luahkan. ok. cakap byk pun tak guna.

Top 10 Things You Should Not Share on Social Networks (Howstuffworks.com)

10. Personal Conversation
9. Social Plan
8. Linking sites
7. Company Information
6. Photos of your kids
5. Your address and phone number
4. Personal Finance Information
3. Your Password
2. Password Hints
1. Anything you dont want shared

Pendek kata, bende2 personal jgn la baik hati sgt nak pampang kat SN. Free2 je orang tau kita punye info/prob. Bila kita ada prob, daripada 10 orang, 2 orang akan bersimpati, 8 lagi akan happy. 

 Sometime, sharing is not soooooo caring. Lu pikirlah sendiri


Current mood: Ngantuk
Listen to: sinar fm
after this: Tido.zzzz

0 comments:

Post a Comment

Dah baca tu, komen la sikit. Hehe