06/09/2010



malam tadi, aku tgk la buletin utama sementara nak g tarawikh. then, pembaca berita tu tiba2 mintak maaf pasal iklan diorang. aku blur sekejap. takkan iklan TM tu kot? yang pasal budak melayu kene nasihat dgn dak cina dgn india. aku agak tersinggung jugak dgn iklan tu. mcm nak memburukkan orang melayu jugak. tapi aku rasa bukan iklan tu sebab kalo iklan tu yang slack, TM yang kene apologize. bukan tv3.

Then, aku pun korek2 la youtube. maka terjumpalah iklan yang dimaksudkan tu. lepas tgk, aku notice 2 bende utama:

1. kenapa ada konsep santa clause? sejak bile pulak ada santa clause masa hari raya ni? perlu ke konsep santa clause tu? ingat ni krismas ke?


2. bunga lotus tu synonym dgn wesak day. dah takde bunga lain ke? perlu ke letak bunga lotus yang synonym dgn wesak day?

aku pun pelik mcm mana top management media prima bleh approve iklan ni. diorang tak bleh fikir kesan iklan ni kat diri diorang balik ke? mustahil iklan ni disiarkan tanpa approval diorang.

Kalo ye pun nak terapkan konsep 1Malaysia pun bukan mcm ni caranya. Agama dan budaya sesuatu yang berbeza. berkongsi budaya masih boleh dan ada batasan, tapi agama ialah sesuatu yang tak bleh diusik dan dicampur adukkan. Iklan2 allahyarhamah yasmin hamid boleh dijadikkan rujukan kalo nak terapkan nilai 1Malaysia. pertembungan budaya masih boleh diterima, tetapi asimilasi agama, janganlah sesekali dibuat.

nak tunjuk kreativiti pun bertempat la sket. aku mmg nak tau sgt la sape mastermind iklan ni sebenarnya. itu pun tak bleh fikir ke? mmg sengal abes. ada byk cara lagi la nak tunjuk kreativiti. tak payah la nak buat 'pembaharuan' konon2nya.

anyway, pihak TV3 mmg patut buat permohonan maaf terbuka dan orang yang turun padang seharusnya top management diorang. bukan hanya melalui ayat yang seberapa kerat dalam buletin utama tu jer. bende ni menyentuh sensitiviti umat islam especially dah nak dekat hari raya ni.

current mood: ngantuk
listen to: sinar fm
after this: tido

0 comments:

Post a Comment

Dah baca tu, komen la sikit. Hehe

Random Post

Popular Posts

My Blog List

Followers