01/02/2011

Berikut ialah gaji pemain bolasepak yang tetinggi di seluruh dunia. Huhu. Tgk la gaji diorang. Figure ni ialah gaji diorang setahun.

Ambik contoh Ronaldo. Gaji setahun 11.3 million pound. Convert kat ke RM akan jadik lebih kurang RM66 milion. Bleh buat satu stadium lagi. Ni baru gaji main bola. Belum lagi iklan, souvenier, duta etc.

Cuba la usha gaji2 pemain ni. Ada beberapa kedudukan yang tak beberapa betul consider taraf star dan publisiti pemain tersebut.

Futebol Finance's 50 highest paid players in world football
1 Cristiano Ronaldo (Real Madrid, £11.3million)
2 Zlatan Ibrahimovic (Barcelona, £10.4million)
3 Lionel Messi (Barcelona, £9.1million)
4 Samuel Eto'o (Internazionale, £9.1million)
5 Kaka (Real Madrid, £8.7million)
6 Emmanuel Adebayor (Manchester City, £7.4million)
7 Karim Benzema (Real Madrid, £7.4million)
8 Carlos Tevez (Manchester City, £7million)
9 John Terry (Chelsea, £6.5million)
10 Frank Lampard (Chelsea, £6.5million)

11 Thierry Henry (Barcelona, £6.5million)
12 Xavi (Barcelona, £6.5million)
13 Ronaldinho (AC Milan, £6.5million)
14 Steven Gerrard (Liverpool, £6.5million)
15 Daniel Alves (Barcelona, £6.1million)
16 Michael Ballack (Chelsea, £5.6million)
17 Raul (Real Madrid, £5.6million)
18 Rio Ferdinand (Manchester United, £5.6million)
19 Kolo Toure (Manchester City, £5.6million)
20 Wayne Rooney (Manchester United, £5.2million)

21 Robinho (Manchester City, £5.2million)
22 Iker Casillas (Real Madrid, £5.2million)
23 Victor Valdez (Barcelona, £5.2million)
24 Frederic Kanoute (Sevilla, £5.2million)
25 Deco (Chelsea, £5.2million)
26 Didier Drogba (Chelsea, £4.8million)
27 Gianluigi Buffon (Juventus, £4.8million)
28 Francesco Totti (Roma, £4.8million)
29 Luca Toni (Roma, £4.8million)
30 David Villa (Valencia, £4.8million)

31 Arjen Robben (Bayern Munich, £4.8million)
32 Bastian Schweinsteiger (Bayern Munich, £4.8million)
33 Ashley Cole (Chelsea, £4.8million)
34 Fernando Torres (Liverpool, £4.8million)
35 Gareth Barry (Manchester City, £4.8million)
36 Patrick Vieira (Internazionale, £4.8million)
37 Charles Puyol (Barcelona, £4.3million)
38 Andres Iniesta (Barcelona, £4.3million)
39 Sergio Aguero (Atletico Madrid, £4.3million)
40 Andreas Pirlo (AC Milan, £4.3million)

41 Willy Sagnol (Bayern Munich, £4.3million)
42 Franck Ribery (Bayern Munich, £4.3million)
43 David Beckham (AC Milan, £4.3million)
44 Wayne Bridge (Manchester City, £4.3million)
45 Lassana Diarra (Real Madrid, £4.3million)
46 Dimitar Berbatov (Manchester United £4.1million)
47 Andrei Arshavin (Arsenal, £4.1million)
48 Nicolas Anelka (Chelsea, £4.1million)
49 Ryan Giggs (Manchester United, £4.1million)
50 Alessandro Del Piero (Juventus, £4.1million)


Dengan sebjik bola, seseorang tu bleh jadik milionaire Simple je kan. Sebijik bola dan sepasang kaki. Yang lain, biar bakat dan usaha yang setelkan. So sape cakap main bola tak bleh kaya? Gaji diorang ni agaknya berapa keturunan tak abes makan especially pemain2 africa tu.

p/s: Pemain bola malaysia gaji tak la tinggi macam diorang. tapi agak tinggi la jugak cuma kene main kat negeri2 kaya la. hehe

Current mood: Rasa malas

Listen to: Berita

after this: Mandi kot

0 comments:

Post a Comment

Dah baca tu, komen la sikit. Hehe