02/10/2011


Dulu masa bujang dulu aku ada la bebarapa kawan yang bile die couple memang susah nak ajak lepak. Asyik dengan awek diorang je. Then bila die clash baru la carik kitorang balik. Then bila die dapat awek baru, mcam biasa, susah nak kontek. 

Sebenarnya dalam berkawan ni standard la selisih faham. Masing-masing ada pendapat dan pendirian. Cuma jangan la kita terlalu memikirkan kita sangat. Macam la orang lain tak ada life diorang sendiri. Cuba la faham life kawan tu. Lepas sekolah kita biasanya akan pilih haluan masing-masing. Nak sama kan life dengan zaman sekolah tu memang tak mungkin.

Bila kita makin dewasa, sepatutunya pemikiran kita pun kene ikut dewasa jugak. Tak boleh terbawak-bawak perangai budak-budak. Dalam dunia dewasa ni yang paling penting respek. Kalau kita tak respek orang, jangan expect la orang nak respek kita.

Sebab tu cakap kene fikir dulu, tak boleh main lepas. Jangan cakap bende yang sakitkan hati orang, nak bergurau pun ada limit. Jangan paksa orang terima pendapat kita or kalau pendirian tak sama terus tak nak kawan. Masing-masing lalui jalan hidup yang berbeza kan, of course la pendapat dan pemikiran pun akan berbeza. Tak boleh la nak expect membe nak ikut 100% rentak kita.

Senang citer la walau apa pun kita buat, kalau boleh kurangkan la risiko untuk hilang kawan. Bila dah dewasa ni, perkara yang paling senang nak hilang kawan ialah duit dan pasangan (bf or gf). Jangan la sebab kita mengejar bende ni kita sanggup hilang kawan sebab jangan sampai esok tak orang datang kenduri kita, lawat kita sakit, melawat kita di hari pengkebumian kita. Fikirlah panjang sket.

Yang paling penting, jangan makan kawan.

Aku ada la seorang kawan ni, aku tak kira la die nak cakap ape lepas die baca post ni sbb bagi aku die ni still hidup dalam zaman budak skolah. Lepas tu nak paksa kitorang (membe2 lain) ikut rentak zaman budak skolah die. Cara die cakap n berfikir tak pikir hati dan perasaan membe, selamba je kutuk bini n gf orang. Lepas tu kuat buruk sangka kat orang. Senang citer memang senang carik pasal dengan membe. Time die panas tu, die memang tak pikir membe, main ikut suka fikir dan cakap ikut suka hati die je. Then lepas beberapa lama tu, nak berbaik balik macam takde apa2. Kalau skali dua ok lagi, ini dah jadik amalan. Kan macam budak skolah tu, gaduh gile2 lepas tu baik2 balik macam takde pape.

Bila orang nasihat tak nak dengar, lepas tu asik nak merungut. Akibatnya makin ramai membe jauhkan diri. Membe aku dah nasihat dah, die ni dah la tak banyak membe, membe yang sedia ada plak die buat gaduh. Ok la, membe lepak die mungkin ramai, tapi yang btol2 membe bape kerat je?

Cuma kalau die terbaca ni aku harap die beringat la sikit, jangan sampai esok best friend yang kawan baik sejak sekolah ni tak datang kenduri ko. Tapi kalo ko tak kisah takpela. Kitorang pun tak kisah.

Nak tau kenapa aku tak puas hati? Sebab die kutuk bini aku dan gf membe aku buruk tanpa rasa bersalah dan die lagi sanggup bela awek yang die baru kenal dan attack kitorang yang membe dengan die sejak time skolah lagi.

Ok, end of the post, i dont care anymore. Wish u happy with ur gf dan jangan poyo n melenting la kalau aku cakap gf ko pun takde la cun mane. Mekap tebal je lebih. Sok dah kawen tau la, ntah2 pakai bra pun push up je.


Current mood: Emo bila teringat kisah lama.
Listen to: Place for my head - Linkin Park
After this: Layan movie


0 comments:

Post a Comment

Dah baca tu, komen la sikit. Hehe

My Blog List