08/11/2011



Pape pun, sila refer video kat atas dulu. Berikut ialah beberapa opinion aku bila tengok video ni:

1.4S lagi smart kalau cakap tentang produk cycle.
- Kalau produk tu lambat rosak, orang takkan beli yang baru. Rata-rata orang yang save selagi boleh pakai mesti akan pakai selagi elok. Cepat rosak, cepat la orang beli baru. Company jugak untung.

Cuma kurang bijak dari persepsi pengguna sebab mcm low quality.

2. S2 lagi smart kalau cakap tentang ketahanan.
- Ni obvious la. Jatuh 3 kali, tapi dengan minor damage. Harga pun lagi murah compare 4S. Mungkin 'crash' test ni dah termasuk dalam testing criteria samsung. Nama glass pun Gorilla Glass. Maka memang bersesuaian la dengan namanya. Dua-dua phone ni nipis, sebenarnya agak susah untuk pegang. Sebab tu pentingnya crash test ni.

Cuma kurang bijak, lambat rosak, lambat la orang beli baru.

3.4S lagi smart kalau cakap pasal margin profit.
- Berdasarkan performance kat atas, aku rasa cost untuk kaca 4S lagi murah compare dgn S2. Harga 4S pulak lagi mahal dari S2. Dari segi bussiness 4S memang bijak. Minimize the cost, maximize the profit.

Cuma kurang  bijak, persepsi pengguna akan fikir Apple ni nak untung lebih je.

4. S2 lagi smart kalau cakap dari segi produk evaluation
- Nampak Samsung lagi detail dalam design diorang. Gorilla glass ni memang satu ciptaan yang genius. Handphone kalau screen die pecah, memang menyusahkan dan nak repair pun mahal. Dengan GS ni, masalah tu dah boleh eliminate. Tak payah pakai screen protector pun takpe sebenarnya. Yang pastinya crash dan scratch test ni mesti dah termasuk dalam evaluation Samsung.

Cuma kurang bijak, model development akan jadik lagi lama dan tingkatkan cost. Harga jualan pun murah. Margin profit tak tinggi. Dari segi persepsi pengguna, Terbaekkk!!.

Comment aku ni base on video kat atasa dan dari segi ketahanan fizikal la. Dari segi software dan features, tu lain citer la. Kene tengok video lain pulak. Btw, I'm Samsung User. hehe

Current mood: Rasa macam lapar. tapi tak lapar sangat
Listen to: Histroy channel - Getysburg
After this: G makan kot.






0 comments:

Post a Comment

Dah baca tu, komen la sikit. Hehe