16/12/2011

Kenapa perlu membazir untuk jadikan kereta bernilai jutaan ringgit ni sebagai kereta polis?

Sebab kat jalan raya ada kereta macam ni

macam ini

macam ini

macam ini

dan ini

serta ini

ini juga

tak lupa juga ini

ni pun boleh jugak

takkan ini nak suruh ni yang kejar

yang ni lagi la

yang ni tak mungkin

yang ni lagi la mustahil, buat kene gelak mat rempit je

Sebab tu polis perlu kereta at least macam ni

atau macam ni

kalau mampu sket bleh beli kete macam ni

Sebenarnya, kereta biasa2 pun, kalau pandai tune, belum tentu lagi helang lebuh raya (lancer) boleh kejar. Sebab tu kene ada jugak kereta high performance ni at least satu negeri satu. ataupun tempat2 yang ada kete2 macam ni. Kalau kete2 ni buat jenayah, boleh jugak kejar.

Tapi bak kata dalam Fast & Furious 3 Tokyo Drift, kalau kereta tu boleh pergi lebih 180 km/h, polis takkan kejar sebab tak guna pun, disamping membahayakan diri sendiri. Tak pun, mungkin kereta ni sendiri akan eksiden. Jalan kat jepun bukan besar mana pun nak bawak laju.

Kat malaysia ni, aku rasa tak perlu la spend banyak sangat untuk kereta mewah polis ni sebab biasanya yang mampu beli or drive kete sport mahal2 ni, orang yang kebal undang-undang, ada kabel nak setelkan saman dalam sistem or kaya sgt. Setakat saman ni, memang tak makan punye la. Tapi bila kita tengok keadaan jalan raya kat malaysia ni, nak bawak lebih 200km/h tu ibarat macam nak bunuh diri. Korang boleh fikir sendiri kot.

So kenapa perlu dicipta kereta yang boleh cecah sampai 180km/h sedangkan speed limit cuma 110 km/h?


Current mood: Segar lagi walaupun dah pukul 1
Listen to: Untukmu - KRU
After this: Tido

0 comments:

Post a Comment

Dah baca tu, komen la sikit. Hehe

Random Post

Popular Posts

My Blog List

Followers