06/04/2012


Seperti kita semua sedia maklum, baru-baru ni harga RON97 dinaikkan seposen kepada RM2.90. Isu kenaikan harga petrol ni tersangat la sensitif umpama dedaun pokok semalu yang disentuh dan dengan pantas akan menguncup. Pengilang, peniaga akan mengambil kesempatan akan menaikkan harga barangan dan perkhidmatan. Kenaikan harga minyak ni memberikan domino effect yg sangat besar.

Kenapa kecoh sgt pasal harga minyak ni? Ni semua disebabkan kita semua bergerak pada zaman sekarang menggunakan minyak atau juga dikenali sebagai bahan api fosil. Kita still bleh bergerak kalau takde minyak, tapi tak praktikal la untuk kehidupan yang serba pantas pada hari ini.

Disebabkan terlalu bergantung kepada bahan api fossil ni, maka siapa yang kontrol bende ni automatik akan jadi boss. Tula kelemahannya. Umpama tiada persaingan. Bila tiada persaingan, makan akan mewujudkan monopoli.

Ok, teknologi menggunakan bahan api fossil ni takde la lama sgt. Baru je lebih kurang 100 tahun lebih. Tapi menyebabkan sumber kekurangan giler skang. Berdasarkan keadaan sekarng ni, memang mustahil untuk bertahan sampai 200 or 300 tahun lagi. Mungkin 50 tahun lagi pun susah.


Maka, sudah sampainya para engineer dan saintis mencari/mencipta sumber tenaga baru yang tidak bergantung kepada bahan api fossil. Sekarang takde buat masa sekarang ni, cuma tak sekuat dan praktikal macam bahan api fossil.

Hybrid? Still guna petrol untuk cas bateri dan gerakan kenderaan. Electric car still guna electricity utk cas dan electricity still guna bahan api fossil utk hidupkan generator.

Sama-sama la kita saksikan sampai bila teknologi ni keluar. Itu pun kalau sempat la kan. Hehe

Kereta tanpa petrol, jadilah macam Flinstone ni ha. haha

Current mood: Ngantuk dah
Listen to: Kau bina mahligai dari air mata - Lestary
After this: Tido... zzz

2 comments:

Dah baca tu, komen la sikit. Hehe

My Blog List