06/04/2012

Mungkin orang zaman2 dulu berkata, untung betul orang zaman sekarang ni. Segalanya serba canggih. Kehidupan semakin mudah dan tak se susah zaman mak bapak or datuk kita. Kata-kata ini akan berterusan pada masa akan datang di mana kita pula akan cakap, untuk betol budak2 zaman akan  datang. Lagi senang daripada zaman sekarang.

Sebenarnya orang zaman dahulu tidak sedar di mana ada jugak zaman diorang yang best. Tapi mereka tak sedar sebab konsep cost down ni takde masa zaman diorang. Pada zaman diorang di mana source masih lagi banyak dan pembaziran adalah sesuatu yang tidak di consider.



Serba serbi zaman sekarang ni nak kena cost down. Buang pekerja adalah contoh cost down yang terbaik. Setiap tahun beribu orang di seluruh dunia ni hilang kerja. Bukan sebab diorang tak bagus, tapi company tak boleh survive.

Kalau kita tgk produk pun, makin lama makin, kecik, nipis, makin kurang colour, design simple dan tak berseni. Sesiapa yang terlibat dgn production n construction tahu la betapa bosannya dengan perkataan cost down. Setiap tahun cost mesti kene down tapi productivity nak kene up. Memang sukar dan mencabar.

Macam dulu, company jepun yg paling aktif cost down ni. Sekarang ni, hampir semua company di dunia amalkan cost down ni. Pertambahan penduduk bumi menyebabkan sumber semakin habis dan kene la berjimat cermat.

Aku merindui zaman sekolah rendah dulu, bawak 50 sen je pergi sekolah, nasi lemak 30 sen dan air segelas 20 sen. Nasik lemak 30 dulu tu pun susah nak best.

Current mood: Ngantuk
Listen to: THR Gegar
After this: Bakar kalori sket

0 comments:

Post a Comment

Dah baca tu, komen la sikit. Hehe