27/06/2012


Hari ni aku drive satu kereta yang guna CVT naik Genting. Well, seperti yang dijangka, ability CVT untuk membolehkan enjin maintain high rpm dalam masa yang singkat memberikan maksimum power untuk acceleration. Feeling hill climbing memant better compare dengan kereta CC yang sama tapi gunakan gear konvensional.

Apa yang aku dapt simpulkan di sini, kereta yang guna CVT perlu ada engine noise insulating yang bagus sebab senang sgt nak bagi engine run high rpm dengan CVT. Begitu juga dengan cooling system. Kene match dgn engine operation yang mungkin run high rpm utk jangka masa yang lama. Begitu juga masalah exhaust emission. High rpm akan hasilkan lebih banyak gas ekzos yang akan menyebabkan gas tersebut memasuki cabin.

Walaupun CVT ni power, tapi aku rasa still tak boleh beat gearbox DSG 7 speed volkswagon. Hehe. Tapi bagi aku CVT ni memang sgt sesuai untuk urban lifestyle dan city driving. So kalau korang hidup dalam area ni, sesuai sgt la beli.

Current mood: Sejuk sket. Balik keje kene hujan tadi.
Listen to: Drama - Cerita Dia
After this: Cari info sket.


0 comments:

Post a Comment

Dah baca tu, komen la sikit. Hehe