01/10/2012


Aku sebenarnya agak terlambat. Sekarang orang dah main GT5. Aku baru nak main GT4. Ape boleh buat. Dah ditakdirkan sekarang baru aku berkesempatan untuk bermain.

Gran Turismo ni bukan jenis game racing yang biasa. Ianya lebih kepad driving simulator. Kalau dah nama pun simulator, maka game segala respon dan environment dalam game ni akan lebih realistic. Tak boleh dirft senang-senang macam Need for Speed or Sega Rally. Bagi sesiapa yang pernah main, mesti tahu. Sebab tu budak-budak kurang gemar game ni sebab sangan boring. Dah la kete slow, tak boleh nak buat drift, kalau drive ikut rumput nnt kereta jadi slow dsb.


Sebenarnya dulu aku pernah try main guna bende ni kat kedai Sony KLCC. Satu kepuasan yang berbeza yang takkan dapat kalau main menggunakan joypad. Sebab tu baru-baru ni aku terfikir macam nak beli set bende alah ni. Tapi harganya memang boleh tahan la jugak. Boleh dapat sebijik smartphone kalau nak beli yang high end punye.


Dulu aku pernah keje jual bena-benda ni. Ada je yang murah-murah tapi feeling tak beberapa best. Feeling pedal dan steering macam tak beberapa real. Brand yg high end macam Logitech ok, tapi harga pula buatkan aku fikir  2 or 3 kali.

Aku tengok kebanyakannya datand dengan dua pedal. Minyak dan brek. Kalau yang ada clutch punye memang mahal. Then kebanyakannya, gear stick jenis attached dengan steering macam gambar di atas. Masalahnya attach utk LH car. Aku tak biasa sebab Malaysia ni RH car. Untuk game Gran Turismo, gear stick tu penting sebab dalam racing, kalau nak lagi laju, gunalah manual mode. Tapi kalau setakat NFS or Sega Rally, guna auto je la.

Kalau takde clucth pedal, ok je sebab nanti sebenarnya kalau main guna Manual transmission jadi macma semi-auto gearbox. Lagi senang. F1 pun guna semi auto. Takde pedal clutch.

Sebenarnya sekarang ni aku memang masih fikir-fikir lagi. Tadi aku pergi survey kat Lowyat pun, yang jenis so-so pun dah RM500. Dalam keadaan ekonomi sekarang ni, RM500 untuk setakat nak main game? Kalau dah beli rumah takpe jugak. Huhu.

Tapi aku akan cuba jugak la usahakan supaya aku dapat main GT4 gunakan steering. Mudah.my ialah second option. Cari second hand pun ok. Huhu


Current mood: Segar lagi. Tadi tertido awal.
Listen to: Lepaskan - Wanna
After this: Buat milo.

1 comments:

  1. We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
    Your site offered us with valuable information to work on. You've performed a formidable process
    and our entire group can be thankful to you.

    Stop by my weblog; www

    ReplyDelete

Dah baca tu, komen la sikit. Hehe