10/04/2014

Rasanya scam cinta internet ni bukannya sesuatu yang baru. Dah banyak dah kes berlaku sebelum ni. Mangsa ada yang laki, ada yang perempun. Tapi dalangnya satu, Mat Afrika dengan modus operandi yang sama. Biasanya mangsa terdiri daripada mereka yang sukar mendapat cinta tetapi berduit. Sukar di sini mungkin dari segi fizikal dan usia. Dengan umpan gamba awek2 cun or jejaka gagah yang bersepah di internet, ditambah dengan ayat karangan jiwa yang menikam kalbu, mangsa terjerat.

Modus operandinya sama, culprit akan mereka cerita konononnya mereka ada keluarga di malaysia dan nak datang ke malaysia untuk memulakan bisnes. Version lain, ayah culprit mewariskan harta kepadanya dan hendak mulakan bisnes di Malaysia. Lepas tu kononnya akan menghantar satu parcel ke malaysia sebagai salam persahabatan or sbg permulaan bisnes.

Next, barang akan sangkut di kastam. Then ada somebody yang kononnya claim daripada kastam akan telefon mangsa dan cakap kalau nak clearkan barang, kene bayar sejumlah wang. Biasanya cecah beribu ringgit. Lepas dah bayar, kene bayar caj lain pulak. Selagi mangsa tak berhenti bayar, selagi tu la diorang akan call dan mintak bayaran. Sampai la mangsa sedar dan buat laporan polis.

Menariknya di sini, plan ni takkan berjaya tanpa bantuan pelakon tambahan yang terdiri daripada rakyat malaysia sendiri. Pelakon pertama ialah orang yang menyamar kastam. Surely orang tempatan, Imppossible mat afrika fasih cakap BM. Kedua pemilik akaun. mesti mangsa akan rasa pelik bila nak bank keluar nama mamat afrika. So kene gunakan akaun nama orang tempatan.Pelakon tambahan ni dapat la sikit komisen. Easy money ma. Ada jugak kes, pelakon perempuan ni juga girlfriend mamat afrika ni juga. In the end, nigga win!

Hebat tak? Gunakan phone n internet je. Modal topap dan broadband. Takpun wireless free kat McD or Starbuck. Kalau tak berjaya pun tak rugi pape. Diorang tau, dengan adanya internet, ada beribu mangsa bertebaran. Tinggal nak makan umpan je. Macam mana diorang ni boleh power? Diorang memang ada akademi untuk train diorang. Aku permah baca dulu dalam paper. Hoho

SOS

P/s: Orang yang dah kenal pun susah nak bagi duit. Inikan pula orang yang tak kenal. Beribu2 plak tu. Betul la, Cinta Itu Membutakan.

0 comments:

Post a Comment

Dah baca tu, komen la sikit. Hehe

My Blog List