01/07/2014

Idea untuk beli tab ni datang sbb aku rasa leceh btol nak zoom n skrol setiap kali nak membaca dlm HTC One aku. Then colleague aku ada ipad mini. Tengok syok pulak die skrol skrin besar. Nak baca pun senang. Die bukan jenis typical smartphone user yg majoriti cuma tau facebook, whatsapp n wechat. Ipad mini die juga digunakan sbg organizer. Sume note and appointment die, die tulis dalam ipad mini. Nampak mcm smart.

Ok, so aku decide utk beli sebuah tab. Kebetulan mmg ada budget lebih sket. Aku plan nak angkat ipad mini sebab nk try blaja guna ios. Ios terkenal dgn xde lag. Smooth operation. Lgpun aku mmg nak cari size yg lebih kurang ipad mini. Paling murah pn aku jumpa asus memo pad 8. Malangnye dah tak jual.

Then aku ke kedai yg aku keje dulu. Aku tanya tab apa yg bawah rm1k yg ok. Ipad mini yg xde sim kad paling murah RM 999. Dlm budget. Aku pn mintak kakak tu bawak kuar ipad mini n tab 3 lite. Sbnrnya samsung tab ni aku x beberapa gemar sbb aku pernah try tab 2 membe aku, still ada lag. Aku benci lag.

Aku on try tab 3 lite n ipad mini. Ipad mini mmg meet expectation dr segi smoothness. Cuma sangat basic. Cuma bleh wifi, takde gps, memory fix. Tab 3 lite suprise aku sbb smooth n display yg sharp. Lagging almost xde unless ko touch laju2. Harga pn just RM 550. Lepas fikir hampir 15 minit, aku rasa better aku amik tab 3 lite. Vakue for money.

Elok aku nak bayar, die bawak kuar plak tab 8.0 ni. Yes, ni lah size yg aku cari. Ideal size utk membaca. Aku x suka sangt screen 7.0 ni. Lepas test sume aku dah puas hati. Bleh masuk simkad, ada gps, radio, memory bleh tambah, screen sharp dan yg paaling penting smooth. Harganya RM1050. Ok la tu, lebih sket drpd budget. Sbnrnya kes tab8.0 ni hampir sama mcm masa aku nk beli iphone 5s tahun lepas. Elok aku dah buat keputusan, die bawak kuar plak HTC One. Haha.

Selepas sebulan gunakan tab 8.0 ni aku sangat puas hati. Banyak sgt membantu dalam membuat reminder, note sbb ada stylus dan personal organizer yg friendly user. Nk membaca pdf pun senang. Dah x payah zoom kornea mata. Aku bleh concludekan, mmg value for money. Walaupun dah launch setahun lebih, still aku rasa tab 8.0 relevan even better than competitor. Utk yg jenis economy la. Kalo ada duit, amik ipad retina display trus la. Haha. Utk org yg busy n bisnes, aku mmg recommend sgt la tab 8.0 ni.

Even blog ni pun aku tulis drpd tab 8.0. Hehe.

P/s: Selepas 4 tahun, aku still x berjaya melarikan diri drpd android lagi, haha

0 comments:

Post a Comment

Dah baca tu, komen la sikit. Hehe

My Blog List