29/01/2015

Teknologi smartphone ni sangat cepat. Baru keluar model ni, beberapa bulan lepas tu, keluar lagi model baru. Dulu smartphone ni mcm untuk orang kaya sebab mahal2. Skang yang murah2 pun da ada. Thanx to model2 made in China aka China Brand yang berjaya menekan company2 giant utk turunkan harga smartphone diorang jugak.

Ada orang jenis cepat bosan dengan satu phone. Baru beli da nak trade in. Lepas tu kene add cash utk phone baru. Besenya phone ni kalau trade in kedai amik harga tak tinggi sebab diorang nk jual balik. Kene ada margin untung. Kalo nak jual, agak susah sebab bukan semua orang berduit.

Maka dengan itu, muncullah trend baru skang iaitu swap phone. Senang je, tukar suka sama suka. Tak payah keluar duit pun. Kalo keluar tak banyak mana pun compare beli 2nd kt kedai. Tapi make sure spec tu matching. Kalo spec sama tak payah kuar cash. Kalo Spec hndphone orang nak swap tu lg rendah, top up la skit dan vice versa.

Baru2 ni aku swap phone HTC One aku dengan S4. Reason, HTC  One ada prob purple tint kamera. Amik dlm low light gamba jadi purple. So S4 tu match spec dan kamera meet requirement aku. Haha.

Teringat dulu masa nak beli HTC One, aku dilema sama ada nak angkat HTC One, S4 or Iphone sbb spec dan harga lebih kurang. Last2 penjual tu saiko suh angkat HTC One. Nak kata nyesal tak jugak sebab masa 2 bulan pertama kamera dia ok. Lepas 2 bulan baru jadik. Bende lain HTC One mmg terbaek. Tapi lepas beberapa hari guna S4 ni aku sangat suka dgn features dia. Kene dengan lifestyle aku. Haha. Cuma takde FM radio. Dem.

Akhir kata, kalo takde duit nak angkat phone baru, just swap.

P/s: study dulu sebeblum beli phone.


0 comments:

Post a Comment

Dah baca tu, komen la sikit. Hehe

Random Post

Popular Posts

My Blog List

Followers