31/07/2015

user posted image

Anda suka minum pernah minum Coke? Mesti pernah kan? Siapa yang tak suka minum coke. Paling kurang  pun akan  minum masa makan kat fast food macam KFC dan McDonald. Rasanya ramai dah tahu bahaya minum Coke disebabkan kandungan di dalamnya. Gula dan tinggi dan boleh digunakan sebagai bahan peluntur mangkuk tandas. Namun ianya terus dijual dan ramai yang masih minum tanpa rasa bersalah pada badan sendiri.

So ada satu farmasi di America mengeluarkan infographic di atas yang menerangkan apa yang akan berlaku dalam badan korang lepas 60 minit air coke masuk dalam badan korang. Air bikarbonat ni ada 10 sudu gula. Cuna korang telan 10 sudu gula. Macam mana rasanya. Tapi dalam coke ada bahan kimia yang menyebabkan otak  korang akan bypass rasa loya akibat gula berlebihan.

Ok, untuk selanjutnya sila baca sendiri. Dah tahu bahaya kenapa masih dijual pada orang ramai? Sebab rokok yang terang-terang bahaya pun  orang rilek je hisap. Dah la mahal. Duit tu buat makan lagi bagus.

P/S: Air coke lagi murah dari jus buah. Bende yang merosakkan badan memang murah. Rokok pun lagi murah daripada rawatan kanser paru-paru.


0 comments:

Post a Comment

Dah baca tu, komen la sikit. Hehe

My Blog List