11/04/2016

Fenomena viral ni sebenarnya wujud sejak 3 tahun kebelakangan ni bila smartphone dan plan internet menjadi semakin affordable. Serta terciptanya button like dan share di pelbagai platform media sosial. Tapi pendosa paling besar ialah whatsapp.

Era Friendster dan Myspace dulu xde bende2 viral ni. X pernah dengaq pun.

Bila pengguna makin bertambah serta button like dan share, nk sebarkan sesuatu berita tu sangat mudah. Hanya di hujung jari. Kalk berita tu baik  or sahih kira ok la.  Tapi yg sebaliknya tu yg masalah.

Bukan pengguna internet tu memiliki level intelligence yg sama. Begitu juga dengan knowledge pasal IT esp photoshop. Orang yang high intelligence n knowledge biasanya die filter dulu. Tp yg sebaliknya tu dengan yakin dan percaya terus share or like.

Dulu masa muda aku rajin la jugak join cacian makian bende viral ni secara berjemaah. Bila dah makin wiser ni aku malas nk respon. Lgpun apa yg tertulis kt ruangan komen tu sama dengan point aku. Dlm ruangan komen sendiri tu pun dah beratus point yg sama ayat je lain.

Bahayanya viral ni ialah tak semua tu betul. Dan orang stat viral tu pun belum tentu lagi die betul. Tu story side dia. Side satu lagi kene dengar jugak. Sebab tu org ckp, buat dosa skang semakin mudah.

Akhir kata, kenapa viral ni semakin menjadi2? Sila refer gambar di atas.

0 comments:

Post a Comment

Dah baca tu, komen la sikit. Hehe

Random Post

Popular Posts

My Blog List

Followers