29/04/2016

Macam mana kita nk teka sesorang itu bahagia? Bende ni aku slalu bincangkan dengan kawan baik aku yg sering merungut tentang hidup die yg x seperti hidup orang lain.

Nak kata kaya itu bahagia, ramai je org kaya yg hidup dlm depression smpi bunuh diri.

Nak kata org couple tu bahagia, bape ramai je yg kekal.

Kalau kahwin tu ukuran bahagia, napa ramai je yg curang dan cerai.

Kalo ada anak tu ukuran bahagia, napa orang cerai jugak n anak terbiar.

Kalo rupa hensem or cantik tu ukuran bahagia, ramai je yg cantik n hensem still single or cerai.

Kalo ada kerja gaji masyuk tu bahagia, ramai je yg resign.

Kt atas ni sebenrnya adalah beberapa contoh je. Sebenarnya kebahagiaan ni x boleh diukur. Ianya bergantung kepada apa yang kita nak dalam hidup ni. 

Tapi memang nature nafsu manusia memang takkan puas. Selagi kita x boleh kontrol nafsu ni selagi tu ko takkan bahagia. 

Kene pulak bila kita bandingkan hidup kita dgn orang lain. Napa kita x dpt apa yang die dapat. Napa nasib aku x macam dia.

Untuk bahagia sbnrnya mudah. Hargai apa yang kita ada. Tu je sebenarnya. Tp manusia ni ada nafsu. Tu yg susah.

0 comments:

Post a Comment

Dah baca tu, komen la sikit. Hehe

My Blog List