22/05/2016

Dulu ada sekali kawan aku yang juga photographer pernh cakap, kalau korg ada anak spend sket duit beli kamera yang ok untuk amik gamba diorang masa kanak2. Walaupun sekarang semua phone dh ada kamera, tp kualiti phone still x sama dengan dslr.

Aku pn baru berjinak2 dengan dunia kamera dslr. Memang aku akui kualiti gambar memang sangt berbeza dari segi detail terutamanya. Gamba yang berkualiti tinggi akan berikan mood yang berbeza masa korang view esp bila view dalam laptop or tv led. Gamba yang sharp walaupun dah zoom akan memberikan feeling mcm ko still berada kt tempt kejadian. Tengok beberapa kali pn still x jemu.

Satu lgi perbezaan besar antara kamera dengan phone ialah kebanyakan kamera ada image stabilizer dan shutter speed yang laju membolehkan korg amik gamba kandid or aksi yang clear or tak blur. Lagi syok tgk untuk dijadikan kenangan.

So kalo ada duit lebih, bleh la spend sket utk kamera. Kalo yang baru mahal sgt, 2nd hand pn banyak kt mudah.my. kalo rasa dslr tu besar sgt, beli yg semi dslr or advance compact camera pn ok. Tp papehal pn kene blajar sket basic photography bila guna kamera mahal ni.

Trust me, kualiti gamba memang berbeza.

2 comments:

  1. orang kata kena belajar composition, walaupun kamera murah , huhuhu

    ReplyDelete
  2. Btol tu. Itulah yang dimaksudkan basic photography. Start dengan kamera simple dulu sebelum bertukar ke kamera advance.

    ReplyDelete

Dah baca tu, komen la sikit. Hehe

Random Post

Popular Posts

My Blog List

Followers